maanantai 13. elokuuta 2012

”Sama se miten menee, mutta hän vetää täysillä ja vetää sellaisen shown, että tukka lähtee”


Mistä kaikki lähti

Robinin musiikkiharrastus alkoi noin 5–vuotiaana, jolloin hän alkoi matkia kaikkea mahdollista musiikkia mitä perheessä kuunneltiin. Robin lauloi auton takapenkillä turvaistuimessa Scorpionsin Lonely Nights -kappaletta, The Rasmusta yms. mitä siihen aikaan radioissa soitettiin. Taisi olla Darudekin yksi niistä. Isä joutui jopa ajelemaan joskus ohi kotitien, kun Robin lauleli biisejä takapenkillä. Hänen musikaalisuutensa huomattiin jo varhain ja myös monet perheen sukulaiset ja ystävät saivat kokea sen lähes puutumiseen asti, koska Robin halusi esiintyä aina kaikissa mahdollisissa juhlissa.

Harrastukset

Robin harrasti noin viiden vuoden ajan aktiivisesti kilpauintia ÅSK:n  ”paidassa”, entisen huippu-uimari Vesa Hanskin valmennuksessa. Parhaimmillaan vanhemmat kuskasivat häntä treeneihin viitenä päivänä viikossa ja hikoilivat viikonloppuja kisakatsomossa. Robin joutui lopettamaan uintitouhut keväällä 2011 olkapäävaivan vuoksi. Lisäksi ongelmia aiheuttivat levyn äänitysaikataulut sekä kloorivesi, joka aiheutti hänen äänelleen jatkuvasti vahinkoa. Uinti oli hyvä harrastus ja sitä kautta Robin sai paljon kavereita, jotka ovat yhä hänen ystäviään. Tottahan toki hyvän kuntonsa Robin on kyllä hankkinut altaan kaakeleita laskien. Ties kuinka monta tuhatta uintikilometriä on takana.
Auton ratissakin Robin vietti pari kesää ajamalla kilpaa kartingia, mikä kuitenkin päättyi, kun piti valita purjehduksen ja kartingin välillä. Molemmat kun ovat kesälajeja. Koska purjehduskin on kausiluonteista, piti hankkia uinnin tilalle jokin toinen laji, joka olisi monipuolinen ja samalla jättäisi myös hänen musiikkiharrastukselleen aikaa. Tätä nykyä Robin harrastaa taekwondoa, johon hän päätyi, koska siinä saa lisää notkeutta, se auttaa keskittymisessä ja lihaskunto pysyy yllä.
Kesäisin Robin purjehtii optimistijollalla, mutta ei kuitenkaan kilpaile. Lisäksi erilaiset temput ovat lähellä Robinin sydäntä: trampoliinihypyt, skeittaus ja skuuttaus lähialueen rampeilla.
Talvella taekwondon lisäksi Robin laskettelee ja käy hyppimässä pienessä Turun lähialueen laskettelunyppylässä kavereidensa kanssa. Breikkaamistakin tuli kokeiltua noin vuoden verran joskus 8-vuotiaana.


Perheessä ei musiikin osaamista

Robin ei ole kasvanut kovinkaan musikaalisessa perheessä. Isä ja äiti eivät ole musiikkialalla, eikä perheessä harrastettu musiikkia muuta kuin kuuntelemisen merkeissä. Isä nyt joskus sähkörumpuja takoo, mutta ei sen enempää. Karaokelaulantaakaan ei ole perheessä harrastettu.

Staraskaba-laulukilpailu

Robinin äiti haki pojalleen lauluopetusta netistä, koska Turussa sitä ei ainakaan musiikkiopistossa anneta alle 15-vuotiaille. Silmiin ei kuitenkaan osunut laulunopetusta, vaan netistä ponnahti esiin nuorten valtakunnallinen  pop-rock-laulukilpailu Staraskaba. Tästä oikeastaan koko homma lähti käyntiin. Kilpailuun piti lähettää videoitu laulunäyte ja lyhyt esittely. Videoiden perusteella tuomaristo valitsi semifinaaliin kahdeksantoista nuorta (8-15-vuotiasta). Robin lauloi Lapin kesä -kappaleen ilman säestystä Kristian Meurmanin Idols-esitystä mukaellen ja se lähetettiin tuomaristolle.
Video lähetettiin maaliskuussa 2008 ja juhannukseksi tuli tieto, että Robin oli päässyt jatkoon. Robin oli tällöin 9-vuotias. Hän oli kovasti innoissaan. Staraskaban semifinaali järjestettiin Lempäälässä Ideaparkin lavalla, jossa Robin esitti Lauri Tähkä & Elonkerjuun menevän kappaleen Pauhaava sydän. Ideaparkista Robin jatkoi tietään finaaliin, joka pidettiin Ikaalisten kylpylässä.  Siellä Robin esitti yhden tuomariston antaman kappaleen sekä oman esityksen, jossa hän lauloi jälleen Lapin kesän. Robin löi tuomariston ällikällä ja vei voiton kisassa. Kilpailun voitto pani Robinin laulu- ja musiikkiharrastuksen uuteen vauhtiin. Robin sai kilpailun johdosta keikkoja,  joilla hän pääsi esiintymään oikealle yleisölle eikä enää vain sukulaisille ja tuttaville.  Palkintona kisassa oli mm. päästä lämppäröimään Lovexia Ideaparkin keikalle.

New Wave -laulukilpailu

Robin oli esiintymässä eräillä syntymäpäiväjuhlilla ja yksi paikalla oleva henkilö piti esityksestä sen verran, että ehdotti josko Robin olisi halukas tapaamaan pitkän linjan muusikon ja Idols- tuomarinakin toimineen Kim Kuusen. Kuusella saattaisi olla hyviä ideoita siitä, mitä mahdollisuuksia Robinilla voisi olla lauluhommissa. Tapaaminen järjestyi Helsinkiin ja Kim Kuusi antoi viisaita neuvoja ja opastusta Robinille ja vähän vanhemmillekin. Parin viikon kuluttua Kuusi otti yhteyttä ja kyseli Robinin kiinnostusta lähteä kisaamaan Suomen edustajaksi kansainväliseen New Wave -laulukilpailuun, joka järjestettiin joulukuussa 2009 Moskovassa. Robin kävi Helsingissä esiintymässä New Wave -organisaation tuomaristolle, jotka myös vakuuttuivat ja  innostuivat hänen taidoistaan ja näin ollen Robin valittiin kilpailuun mukaan edustamaan Suomea.


Vierailu Moskovaan 2009

Kilpailu oli kaikkea muuta kuin pikku juttu. Täysin tietämättömänä mitä tuleman piti, Robin matkusti äitinsä kanssa Moskovaan, jossa alkoi kahden ja puolen viikon mittainen musiikillinen prässi. Siellä opeteltiin kaikki asiat mitä isossa TV-showssa pitää artistin tietää ja osata. Tämä oli Robinin oma ”Idols-koulu”, jossa piti opetella lauluja myös venäjän kielellä.  New Wave -laulukilpailu on Itä-Euroopan suurin laulukilpailu, jota seuraa n. 100 miljoonaa TV-katsojaa. New Wave -kilpailulla on pitkät perinteet aikuisten sarjassa, jossa mm. Koop Arponen on edustanut Suomea. Kilpailun gaalassa ovat vuosien varrella esiintyneet mm. Stevie Wonder, Enrique Iglesias, Montserrat Caballe, Joe Cocker, Robin Gibb ja Roxette.
Tämä kilpailu olikin Robinin siihen astisen laulajauran kovin ponnistus erityisesti siksi, että kommunikointi suoritettiin venäjäksi. Englannin kielellä ei siis ihan pärjännyt, joten Robinin kokemus kielipainotteiselta englanninluokalta ei paljoakaan auttanut. Tulkin avulla asiat saatiin onneksi hoidettua.
Robin lauloi ensimmäisenä kilpailupäivänä Phil Collinsin You’ll Be In My Heart, joka ei välttämättä ollut ihan oikea biisivalinta Robinille. Toisena kilpailupäivänä Robin päätti, että ”sama se miten menee, mutta hän vetää täysillä ja vetää sellaisen shown, että tukka lähtee”. Toiseen päivään hän oli valinnut Europen kasaribiisin Final Countdownin, joka oli täynnä energiaa ja draivia,  niin että henkikin meinasi loppua. Tästä tykättiin kovasti mutta kolmen parhaan joukkoon Robin ei sijoittunut kuitenkaan omassa ikäsarjassaan. Kisan kuluessa Robin tutustui moniin samankaltaisiin nuoriin ja innostus sen kuin vain kasvoi.

Robinin esiintyminen Ukrainassa 2010

Kesällä 2010 Robinia pyydettiin vierailevaksi artistiksi esiintymään Ukrainaan, Artekiin,  jossa järjestettiin sen vuoden New Wave -laulukilpailu. Robin esiintyi TV-lähetyksessä yhdessä  ukrainalaisen Vlad Karachukin kanssa, joka sijoittui kolmanneksi 2009  samassa kilpailussa Robinin kanssa. Pojat esiintyivät isolla stadionilla monituhatpäisen yleisön edessä yhdessä vuoden 2008 euroviisuvoittaja Dima Bilanin kanssa. He lauloivat Bilanin euroviisukappaleen Believe. Täällä Robin keräsi iloisella otteellaan paljon huomiota osakseen ja TV-lähetyksellä oli jälleen lähes 100 miljoonaa katsojaa.

Keikkailua ja big bandiä

Ennen Koodi-albumin tekemistä Robin ehti nuoresta iästään huolimatta keikkailla useissa erilaisissa tilaisuuksissa lähinnä poika ja kitara -tyylillä ja laulaa pääosin englanninkielisiä kappaleita. Robin ottaa pianotunteja Turun Seudun Musiikkiopistossa, josta hänet kutsuttiin solistiksi opiston omaan big bandiin. Orkesteria johtaa arvostettu kuubalainen Carlos Del Puerto. Robin on nuorin solisti mitä kyseisellä big bandilla on koskaan ollut. Robin pääsi big bandin kanssa esiintymään muutamaan otteeseen hieman isommallekin lavalle. Lisäksi yhteistä keikkakokemusta Robinin kanssa on alusta saakka kertynyt hänen kaverilleen Sampalle, joka nyttemmin kiertää soittamassa kitaraa kaikilla Robinin keikoilla.

Levy-yhtiön kiinnostus heräsi

Aikakoneesta tuttu ”hittinikkari” Maki Kolehmainen teki taustanauhoja New Wave –laulukilpailua varten ja tutustui niissä merkeissä Robiniin studiollaan. Robinin ällistyttävä ääni sekä kyky käyttää erilaisia tekniikoita laulamisessa hiljensi pitkän linjan tuottajan. ”10-vuotiaan ei pitäisi vielä osata tuollaisia juttuja”, kommentoi Maki jo vuonna 2009. Robinia ei ole koskaan tyrkytetty kenellekään, vaan kaikki jutut ovat tulleet muilta tahoilta.  Erään kerran Makin käydessä Universal Music -levy-yhtiössä  hän näytti YouTubessa olevan videopätkän TV-esiintymisestä New Wave -kilpailussa, jossa Robin laulaa Final Countdown -kappaleen. Taisipa Maki näyttää pari muutakin YouTubeen laitettua videota Robinin lauluista ja Universal Musicin A&R-päällikkö Hannu Sormunen innostui kovasti kaverista. ”Siistii”,  sanoi Robin, joka oli  Moskovan reissun jälkeen alkanut  haaveilla oman levyn tekemistä. Artistisopimus Universal Musicin kanssa allekirjoitettiin marraskuussa 2011 Robinin ollessa kaksitoista vuotias. Tästä alkoi ensimmäisen levynteon taival.

Koodi-albumi

Koodi-albumin tekeminen oli Robinille pitkä prosessi. Kolmetoistavuotiaalle biisien ja lähinnä sanoitusten teko oli haastavampaa kuin aikuisille. Robin kehittyi albumin teon aikana huomattavasti ja otti laulajana huiman harppauksen eteenpäin. Tuottajan ja artistin välinen luottamus ja kumppanuus otti myös oman aikansa johtuen osaltaan siitä, että asuttiin eri kaupungeissa. Albumin tekeminen alkoi keväällä 2011 ja monen mutkan kautta se valmistui talvella 2012.
Koodi-albumista tuli hyvin Robinin tyyppinen: iloista rock-pop-musaa, jossa sanoitukset ovat suoraan nuorten elämästä. Idea oli tehdä hyväntuulista ja menevää musiikkia laadukkaasti tuotettuna, mutta ei kuitenkaan liian lässyä.  Kaikki laulujen aiheet olivat pitkälti Robinin ideoimia, ja sanoituksista vastasivat pääasiassa Jimi Constantine ja Sana Mustonen. Levy tuotettiin Helsinki Recordsin studiolla, jossa tuottajana toimi Maki Kolehmainen. Levyn sävellyksistä vastasivat Maki Kolehmainen, Jimi Constantine sekä ruotsalainen Mats Tärnfors.
 

Frontside Ollie

Robinilla oli idea tehdä biisi jostain urheiluharrastuksesta. ”Aihe lähti siitä, kun oli ajatus tehdä kappale joko laskettelusta, trampoliinihypyistä tai skeittauksesta. Jimiltä tuli kuitenki heti vähän kritiikkiä siitä, että sellaiset ei oikeen kiinnosta ihmisiä, mutta sit Sana Mustonen teki siihen hyvät sanat, jotka sopi mun mielestä just hyvin nuorten elämään. Tän biisin energisyys on se mistä tykkään tosi paljon.”, kertoo Robin.
Levy-yhtiö järjesti Koodi-albumin valmistuttua eräälle koululuokalle kuuntelutilaisuuden, jossa oppilaita pyydettiin äänestämään parasta biisiä. Frontside Ollie voitti äänestyksen ja valittiin ensimmäiseksi singleksi.
Kansainvälisiä action-leffoja tehnyt suomalainen ohjaaja Marko Mäkilaakso pyydettiin ohjaamaan Robinin debyyttivideo ja Frontside Ollie kuvattiin turkulaisessa skeittiparkissa yhden päivän aikana joulukuussa 2011.
Frontside Ollie -video julkaistiin YouTubessa 16.1. 2012 ja siitä tuli ennennäkemätön ilmiö “yhdessä yössä”. Video keräsi muutaman ensimmäisen päivän aikana yli kaksi miljoonaa katsojaa ja muutaman kuukauden sisällä videon kokonaiskatsomismäärä nousi lähes yhdeksään miljoonaan.
Frontside Ollie sai aikaan myös sellaisen ilmiön, että kappaleesta tehtiin muiden netinkäyttäjien toimesta mitä erilaisempia cover-versioita YouTubeen: remixejä, metalli-, punk-, instrumentaali-, dubstep-, karaoke-, huumori-, yms. versioita. Löytyypä YouTubesta jopa Sunrise Avenuen keikkaversio Robinin hitistä.
 

Listamenestystä

Frontside Ollie nousi julkaisunsa jälkeen vuorokaudessa Suomen iTunesinostetuimmaksi kappaleeksi ja Suomen virallisella latauslistalla sijalle neljä. Kaiken kaikkiaan sinkku oli viisi viikkoa virallisen latauslistan ykkösenä ja vielä pidempään Spotify’n kuunnelluin biisi.
Robinin esikoisalbumi Koodi julkaistiin 22. helmikuuta 2012. Albumi myi päivässä triplaplatinaa eli 60 000 kappaletta. 13. huhtikuuta uutisoitiin, että albumilla on yli 80 000 ostajaa, eli se oli myynyt nelinkertaista platinaa. Kesäkuussa 2012 levymyynti ylitti 100 000 kappaletta ja Robinista tuli kaikkien aikojen nuorin suomalainen artisti, joka on rikkonut maagisen 100 000 myydyn albumin rajan. Koodi-albumia ei kuitenkaan hyväksytty Suomen viralliselle albumilistalle, sillä listalle pääsevät julkaisut, jotka tulevat myyntiin yli kahdeksan euron hinnalla. Koodi-albumi on sen sijaan ollut ennätyksellisesti julkaisustaan lähtien virallisenmidprice-listan ykkösenä.

Faija skitsoo ja Hiljainen tyttö

Albumin tultua ulos julkaistiin vielä kaksi singleä, Faija skitsoo ja Hiljainen tyttö, jotka molemmat olivat muodostuneet keikoilla yleisön suosikeiksi. Molemmista sinkuista tehtiin musiikkivideot.  Faija skitsoo –videon ohjasi Frontside Ollien ohjaaja Marko Mäkilaakso ja siinä oli faijan roolissa ‘maailman vahvin mies’ Jouko Ahola, joka on tuttu myös useasta kansainvälisestä elokuvaroolista.
Hiljainen tyttö –video puolestaan esitteli Robinin lisäksi faneja, jotka olivat olleet mukana kevään keikoilla.

Keikkahysteriaa

Robin teki Koodi-albumin julkaisun jälkeen ensimmäiset live-bändikeikkansa 3.3. Alahärmän Powerparkissa ja 4.3. Helsingin loppuunmyydyssä The Circuksessa. Helsingin keikalla Robin esitteli sittemmin vakiintuneen tavan päättää keikan Frontside Ollien aikana backflipiin, eli takaperinvolttiin.
Robinin keikat keräsivät keväällä ja kesällä 2012 kauppakeskukset ja keikkapaikat täyteen. Yleisöennätykset menivät rikki monessa paikassa ja fanien yhteislaulu yltyi kaikilla keikoilla ajoittain kovemmaksi kuin bändin soitto ja Robinin oma laulu. Joillakin keikoilla fanien innostus ja määrä kipusi Dingo-hysteriaa muistuttaviin sfääreihin, mutta suuremmilta haavereilta säästyttiin. Yksi nimmarikeikka jouduttiin levynjulkaisukiertueella keskeyttämään turvallisuusriskin vuoksi ja parilla kesäkeikalla faneja pyörtyi kuumuuden takia. Robinilla on onneksi nykyään mukana oma turvallisuushenkilöstö, joka pitää huolen mm. siitä, että yleisön turvallisuus on taattu.

Robin-elokuva

Solar Filmsin Markus Selin otti Robiniin yhteyttä keväällä 2012 ja ilmoitti haluavansa tehdä elokuvan, joka kertoisi Robinin koko tarinan ja näyttäisi mm. laulajan keikkailuarkea ja -huumaa kesän 2012 ajalta. Elokuvan ohjaaja Inari Niemi pohtii elokuvan synopsiksessa: ”Mitä enemmän perehdyn aiheeseen ja pohdin kaikkea sitä, mikä nyt pyörii tuon 13-vuotiaan sympaattisen pojan ympärillä, sitä enemmän haluaisin itse kertoa vielä vähän enemmän, tehdä vielä vähän paremman fanielokuvan. Ja koska luottamukseni Jumbossa nimikirjoitusjonossa kyynelehtivän teinitytön arvostelukykyyn on vahva, uskon, että tämä tyttö haluaa nähdä juuri sen elokuvan. Tai kuten tosifani, nähdä sen monta kertaa.”
Robin-elokuvan ensi-ilta on joulukuussa 2012.

Robinin musiikillinen haave

Robin soittaa pianoa, kitaraa ja rumpuja, ja hänen haaveenaan on tulla mahdollisimman hyväksi muusikoksi, joka osaa muutakin kuin laulaa ja soittaa. Esimerkiksi säveltää ja sanoittaa omat biisinsä. Tavoite päästä esiintymään isoille lavoille on jo toteutunut, joten seuraava haave olisi päästä mahdollisesti jopa jossain vaiheessa ulkomaille. Robinin haave ei ole ollut tulla julkisuuden henkilöksi, vaan tehdä hyvää musiikkia josta itse pitää ja josta toivottavasti muutkin pitävät. Julkisuus kulkee rinnalla, ei edellä.

Lähteet 
RobinMusic