lauantai 10. elokuuta 2013

Robin on tehnyt nimestään suositun - ihmiset löytävät lapsilleen nimiä pop-kulttuurista


Ihmiset ovat aina ammentaneet ideoita jälkikasvunsa nimiin julkimoista ja erilaisista ilmiöistä. Poppari Robinin nimi on viime vuosina ollut suosittu, ja myös Ruotsin prinsessa Estellen nimi on alkanut nousta pinnalle.

Omalle lapsukaiselleen nimen antaminen saattaa aiheuttaa vanhemmille unettomia öitä ja hampaiden kiristelyä - nimen kun pitäisi olla jollakin tavalla kolea, hieman erilainen, mutta kuitenkin turvallinen. Kukaan ei toivoisi muksunsa joutuvan koulukiusatuksi nimensä takia. Mikäli lähisuvussa kiertävistä nimistä ei irtoa, voi inspiraatiota hakea populaarikulttuurista - näin on tehty aina. Asiasta kertoo Yle Uutiset.
- Hyvä esimerkki on 1960-luvulla julkaistut Anni Polvan Tiina-kirjat, jotka tekivät Tiina-nimen suosituksi. Tietysti television myötä alettiin löytää esikuvia kirjallisuuden lisäksi myös televisiosta, kertoo Helsingin yliopiston nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala. 
Noin kauas menneiden vuosikymmenien utuun ei tarvitse mennä, sillä esimerkkejä löytyy varsin läheltä. Poppimiekkos Robinin nimi on nyt ottanut tulta alleen nimimarkkinoilla, ja tulevina vuosina Robin-nimisiä veikkosia tullaan varmasti näkemään enemmälti. Myös Ruotsin pikkuprinsessaEstellen nimi on kuumaa kamaa. 
Saarelma-Paukkalan mukaan erikoiset nimet ovat nykyisin kovassa suosiossa, mutta erikoisuudellekin on rajansa. Esimerkiksi Klonkku-nimisiin ihmisiin tuskin tullaan törmäämään ihan lähitulevaisuudessa. 
- Kyllä oikeusministeriön nimilautakunnassa on sellaisiakin tapauksia, että nimi saattaa olla poliittisesti arveluuttava tai epäillään, että lapsi tulisi kärsimään nimestään, jos se hyväksytään. Esimerkkeinä tällaiset Taru sormusten herrasta -kirjasarjasta tai science fictionista lainatut nimet, jotka voivat olla hieman kyseenalaisia, Saarelma-Paukkala tuumii. 
Lähteet
YleX
R.U.F.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

*asiallisia kommentteja